Kommentera gärna i bloggen eller skriv till ettmissfostersdagbok@yahoo.se

torsdag 11 februari 2010

Föräldrar ska bli skadeståndsskyldiga för barnens gärningar

Enligt ett förslag som justitieminister Beatrice Ask lade fram idag ska föräldrar kunna bli skadeståndsskyldiga när deras barn begår brott. Föräldrarna ska högst vara tvungna att betala 8000 kr. Man hoppas därigenom kunna minska ungdomsbrottsligheten, men enligt kritikerna finns det ingen forskning som visar att en sådan bestämmelse har den effekten.

Jag tycker att förslaget är ogenomtänkt. Man kan aldrig ha ansvar för en annan människas handlingar eftersom man aldrig kan styra en annan människa fullt ut. Risken är också att skadeståndet ådöms människor utan betalningsförmåga där det bara kommer att bli en kostnad för samhället att försöka driva in pengarna. Man kan också fundera på om en dylik reglering riskerar att göra föräldrar mindre hjälpsamma mot polisen. Man kanske inte vill att barnens brott ska upptäckas, även om det är till barnets bästa att få stöd och uppföljning, om det kommer att stå en själv dyrt.

Däremot är det givetvis önskvärt att så få ungdomar som möjligt börjar sitt vuxenliv med skulder, ex i form av obetalda skadestånd. Jag tycker att den problematiken borde lösas genom att den unge alltid ska ha rätt att arbeta av sin skadeståndsskuld, om han föredrar det framför att betala.

Föräldraskadestånd trots kritik

Pappa och mamma betalar barnens brott
Föräldrar ska betala för barns brott
Föräldrar ska betala för barns brott

Vad tycker du?


Debatt: Varför är fördomar så skrämmande?
Få utförsäkrade har fått arbete

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar