Kommentera gärna i bloggen eller skriv till ettmissfostersdagbok@yahoo.se

lördag 30 januari 2010

CP-skador

Att någon har en CP-skada betyder att personen har en förlamning som orsakats av en hjärnskada i fosterstadiet eller tidigt i livet.

CP-skador kan yttra sig på olika sätt. Vissa kan ha lindriga symtom, som exempelvis en lätt haltning, medan andra kan vara beroende av hjälp för sin överlevnad.

Som CP-skadad kan man ha problem med spasticitet, exempelvis att vissa muskler är stela. Man kan ha dessa problem i ena halvan av kroppen, att benen är mer påverkade än armarna eller tvärtom.

Man kan också ha dyskinetisk CP-skada och ataxier som innebär att rörelser blir felaktiga och ofrivilliga.

"Vid sidan om den motoriska avvikelsen har många av alla med CP-skada också någon annan funktionsnedsättning, vilken ibland dominerar. Hälften av de CP-skadade har en störning i talförmåga och språk. Omkring en tredjedel har någon gång i livet haft epilepsi. Det är heller inte ovanligt med någon form av perceptionsstörning. Personen kan då ha svårigheter att koordinera öga och hand eller att rätt tolka sinnesintryck. Det kan vara svårt att urskilja detaljer i ett stort sammanhang som till exempel att hitta saker på en rörig plats.

Drygt en tredjedel har en kognitiv funktionsnedsättning motsvarande utvecklingsstörning. Därutöver förekommer ofta lindrigare nedsättning av uppmärksamhet, minne och koncentration."(Källa: Neuroguiden.se)


Att vara CP-skadad kan också innebära emotionella svårigheter, exempelvis att man har svårt att handskas med starka känslor.

Är du CP-skadad, eller känner någon som är det? Skriv gärna och berätta om dina erfarenheter!

1 kommentar: