Kommentera gärna i bloggen eller skriv till ettmissfostersdagbok@yahoo.se

tisdag 16 februari 2010

Om att be och att neka

Hon tyckte om avsnittet Att hantera relationer i boken Dialektisk beteendeterapi. Det behandlade att få balans mellan balans mellan egna och andras krav och önskningar. Sammanfattningsvis skulle man neka bestämt om man tillfrågades om något man inte kunde utföra, som man verkligen inte ville, om man trodde att relationen klarade ett nej, om man gav mer än den andre etc. Motsvarande skulle man gärna gå med på saker om det inte kändes viktigt, om man själv tog mer än man gav i relationen, om det var något man kunde göra utan stort besvär etc. Man skulle insistera på att få hjälp om man verkligen behövde den, om det var rätt tillfälle att fråga, om man gav mer än man tog och det var möjligt för den andra att hjälpa en.

Avsnittet betonade också att man skulle acceptera om någon inte ville diskutera något just nu, utan vid ett senare tillfälle.

Veronica hade redan tillämpat principerna två gånger: Första gången när Jennifer frågade om hon kunde följa med till kenneln och Veronica var på väg att SMS:a "Helst inte" fast hon menade "Absolut inte!" eftersom hon inte ville bli allergisk igen. Det var viktigt för henne och hon hade rätt att neka. Därför skrev hon "Nej, tyvärr" istället. Sedan höll hon på att skriva " Jag kan nog inte ha din hund hemma hos mig" fast hon menade "Jag kan absolut inte ha din hund hemma hos mig" så hon strök "nog".


3 vardagstips för att bekämpa depression

Borderline -emotionellt instabil personlighetsstörning

6 kommentarer:

  1. låter som du lärt dig massa fina grejer!
    du kan få ställa en fråga eller två så svarar jag gärna..

    SvaraRadera
  2. Är du kille eller tjej?

    Hur gammal är du?

    SvaraRadera
  3. Låter som att din terapi fungerar bra :) Har också fått träna mycket på detta, varför ska det vara så svårt? Modigt av dig att verkligen använda verktygen du får i terapin i vardagen!

    SvaraRadera
  4. Sofia: Ja, varför ska sådant som vissa kan utan att tänka på det vara så svårt för andra?

    SvaraRadera