Kommentera gärna i bloggen eller skriv till ettmissfostersdagbok@yahoo.se

lördag 9 januari 2010

Bästa sättet att hantera djup sorg när någon dött

Jag läste i en artikel från NyMedicin att djup sorg behandlas effektivast med en kombination av psykoterapi och kognitiv terapi.
Djup sorg behandlas effektivare med psyko- och kognitiv terapi
Man säger att någon har djup sorg om sorgen varar mer än sex månader efter att den man älskade har dött. Tecken på sorg kan vara att man inte kan förstå att personen har dött, man kan känna sig så förtvivlat ledsen att det gör ont och man kan längta intensivt efter sin anhöriga.

Många behandlingar mot sorg hjälper inte så bra, men man har i en studie visat att en kombination mellan psykoterapi och kognitiv beteendeterapi är effektivast. Behandlingen går både ut på att diskutera patientens livsmål samt försöka förmå honom eller henne att skapa sig en fungerande vardag igen och på att träna patienten på att handskas med traumatiska händelser. Patienten fick bland annat föreställa sig samtal med sin döda och fokusera både på goda och dåliga sidor som den bortgångna hade haft. 51% av patienterna som fått kombinationsterapi förbättrades jämfört med 28% av de som fick traditionell psykoterapi.

Hur har du hanterat djup sorg?


7 smarta tips för att rädda tänderna vid lyckopilleranvändning
Livanda - kognitiv beteendeterapi på nätet

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar