Kommentera gärna i bloggen eller skriv till ettmissfostersdagbok@yahoo.se

söndag 10 januari 2010

En människa dog idag

Ulf Olsson, dömd för mord och grov våldtäkt på Heléne Nilsson och Jannica Ekblad, tog antagligen sitt eget liv i morse.
Dömd dubbelmördare hittad död
Ulf Olsson död – tog sitt liv
Ulf Olsson har hittats död

En människa är död idag.

Runt om på olika forum läser man kommentarer om att det är bra att han är död eller att man beklagar det, endast för att det inte är ett tillräckligt hårt straff att Ulf Olsson fick dö. Jag försvarar inte alls Ulf Olssons handlingar; att våldta och döda två människor är fruktansvärt nästan bortom det som går att förstå. Men i första hand var inte Ulf Ollsson pedofil och mördare, i första hand var han en människa precis som du och jag. Oavsett vilka handlingar vi begår har vi fortfarande vårt människovärde intakt och det kan ingen ta ifrån oss.

Psykvården står inför ett sorgligt misslyckande; En människa är död idag.

9 kommentarer:

  1. Nä, det är inte ofta man har snö i Falkenberg, men nu finns det en hel del :)

    SvaraRadera
  2. Tusentals människor dog idag. En del i Sverige. De flesta var inte pedofiler, mördare, våldtäktsmän...men vissa var.

    Denna "man" var i första hand mördare och pedofil och vår planet blev lite bättre när han dog.

    SvaraRadera
  3. Jag tycker att det är lite ledsamt att läsa vad du skriver, Illwill, eftersom jag tycker att människovärdet är okränkbart.

    SvaraRadera
  4. Jag är glad över att du accepterat att det är din åsikt (tyckande) och inte fakta. Uppenbarligen ser jag det inte på samma sätt, och uppenbarligen gjorde denna man det inte heller.

    Jag tror inte på någonting som inte existerar, inklusive gudar, och någon "heligt" över att vara homo sapiens finns det således inte (för mig). Våra handlingar kommer med ansvar. Jag vet inte hur du ser på saken, hur exakt världen inte blev bättre utan denna man.

    Men jag gissar att du är en vänsterhippisarna som prioriterar gärningsmän över offer. Det är sådana som skapat det samhälle vi har numera, och det är förklaringen till varför Sverige går så dåligt det gör.

    Säg att två personer hade gått igenom isen och höll på att drunkna. Du hade bara tid att rädda en av dem. Den ena visste du var pedofil och mördare, den andra en liten flicka. Vem skulle du rädda?

    Jag tror att vi båda skulle komma fram till samma svar, men jag skulle inte behöva tänka på det...det skulle antagligen du. Det är en anledning till varför jag tycker att sådana som du har en helt motbjudande människosyn.

    SvaraRadera
  5. Jo,människovärdet är förvisso okränkbart men om en person väljer att ta sitt eget liv vem har då kränkt den personens människovärde?

    SvaraRadera
  6. Illwill, vi vet inte vad denna man hade gjort för gott om han levat. Kanske han via sin blogg hade kunnat förmå en annan människa att låta bli att begå en hemsk handling, det verkar när man läser nyheterna som att Ulf Olsson kände ånger. Kanske han förgyllde livet för en mamma eller en medfånge. Det här är bara spekulationer givetvis men ändock exempel.

    Vänsterhippie vet jag inte om jag vill kalla mig; jag är en jurist som röstar på socialdemokraterna. Men du har rätt i att jag tycker resultat i form av god rehabilitering och låg återfallsfrekvens är viktigare än hämnd och långa straff. (Nu pratar jag allmänt och inte Ulf Olsson, han hade kanske aldrig fått komma ut igen om han fått leva, det har jag ingen aning om.) Jag tror ju att om man får gärningsmannen att må bra ökar man sannolikheten att det inte ska hända igen, då risken för destruktiva beteenden ökar om man mår dåligt eller inte har någon att vända sig till. Jag anser att god rehabilitering är det bästa sättet att skydda sådana som kanske hade blivit "framtida offer" annars.

    Om två personer höll på att gå genom isen skulle jag inte hinna tänka, jag skulle grabba tag i den som stod närmast och hoppats på att hinna rädda båda två.

    SvaraRadera
  7. Ingen kränkte Ulf Olssons människovärde när han tog sitt eget liv, det har du förvisso rätt i. Men diskussionerna som för á la "pedofiler borde avlivas" och "jippie, Ulf Olsson är död" är sorgliga att läsa.

    SvaraRadera
  8. Vissa människor är onda. Du väljer att inte tro på det, men du vet det antagligen. Varför du vill tro att människor är något annat än de är, det vet inte jag...och bryr mig inte direkt om det heller. Vi är däggdjur med större hjärnor och bättre medvetande än övriga däggdjur, dessutom har vi väldigt fiffiga tummar. Av 6 miljarder (+-) individer så är det ytterst få riktigt goda människor (och inga av dem är religiösa). De allra flesta är relativt ok, men själviska och fega. En del är rent onda.

    Väldigt få föds onda, om någon, där är vi nog överens. Men jag antar att du vägrar acceptera att vissa människor är onda och inte kan bli omvända till något gullegulligt. Förhoppningsvis kommer du inte behöva träffa en av dessa individer, men tyvärr så bryr sig verkligheten inte om någons villfarelser.

    Pedofili är en sexuell läggning, det är inget som går att "bota"...mindre än att det går att "bota" homosexualitet eller heterosexualitet. En pedofil kommer alltid vara en pedofil. Huruvida personen är en aktiv pedofil eller inte, det är en annan sak, men självklart skulle våra barn vara säkrare om det inte fanns pedofiler.

    Denna man avsade sig sitt existensberättigande i samma sekund som han våldförde sig på sitt första offer. En ond människa som inte tillförde något positivt till vår art är inte något som bör sörjas.

    Att du röstar på Socialbidragsdemokraterna var rätt underförstått, ja. Alternativet var Miljöpartiet...du verkar för pacifistisk för att öppet stöda Vpk. S har fört just sådan politik som du verkar vilja ha. Det är därför gruppvåldtäkter är ett inslag i det svenska samhället och varför den grova ungdomsbrottsligheten (nästan helt utan svenska förövare dessutom) ökar, något du lär träffa på som jurist. Klart kommunism och socialism är bra ideologier, i teori...och vägrar man inse vad människan är för något så kanske man tror att det kommer fungera i praktiken också....men nog måste du börja se att varken kommunism eller socialism fungerar i praktiken. Den logiska slutsatsen som du borde nått fram till är alltså att du inte förstår vad människan är.

    Men du verkar relativt medvetet välja att vara naiv, något som jag faktiskt kan förstå även om jag inte kan respektera det. "Ignorance is bliss"...visst, om det gör dig glad. Men som ideologi förstörde det vårt land.

    SvaraRadera
  9. Illwill. Jag tror inte att människor är onda eller goda. Jag skulle inte vilja säga att det är någon vänsterideologi jag företräder, snarare en ideologi som växte fram när jag hade en problemhund och jag läste allt jag kom över om psykologi gällande människor och djur. Jag har också läst psykologi på universitet och jag är mer intresserad av frågan "Vad funkar?Vad är effektivt?" än "Vad är moraliskt rätt?".

    Jag tror att människor i stor utsträckning gör det som lönar sig för dem och undviker sådant som inte lönar sig. Där verkar du och jag ha åtminstone på någon punkt liknande syn.

    Givetvis har vi drifter också och jag tror inte att pedofil går att bota. Vad jag däremot tror är att de allra flesta pedofiler kan lära sig att hantera det om de får hjälp. Jag tror också att vi kommer bli bättre på det här området, precis som vi på andra områden har bättre terapimetoder till buds än för 20 år sedan.

    En människa har alltid ett existensberättigande. Nu hoppas jag att du inte menar att du är för dödsstraff av människor som begått övergrepp men jag har en känsla att jag hoppas i onödan.

    Svenskar med ekonomiska och sociala omständigheter är lika överrepresenterade i brottsstatistiken som invandrare i samma situation. Det är alltså främst utanförskap (dålig ekonomi, samhällstillhörighet och utbildning) som ökar risken för kriminalitet, inte etnicitet

    Nej, jag anser mig inte vara medvetet naiv. Däremot väljer jag att tro på att många kan förändras och att det inte finns några genomonda människor precis som att det inte finns genomgoda. Visst kan människor vara ofattbart grymma, men de kan vara snälla och hjälpsamma också.

    Om jag också ska ge mig in i gissningsleken tror jag att du är sverigedemokrat, vilket jag i så fall tycker är synd för även om jag inte håller med dig i sak kan jag se att du är en duktig agitator.

    SvaraRadera